راهنمای استفاده از فایل اکسل خروجی نرم افزار VICON NEXUS
خروجی های پرکاربرد نکسوس عمدتا پسوند .c3d و .csv دارند. در صورتی که فایل csv را در نرم افزار اکسل باز کنید، با داده های حجیمی مواجه می شوید که در سطر ها و ستون ها چیده شده اند. ( اولین مواجهه با این حجم داده عددی باعث افسردگی مقطعی محقق می شود. پس نگران نباشید! )
داده های این فایل بسته به سخت افزار و مدل مارکرگذاری شامل بخش های متعددی است. بخش های اصلی آن شامل سیگنال الکترومایوگرافی و شتاب کانال های EMG، سیگنال های Force plate، خروجی های سینتیک و سینتماتیک مدل ها و مسیر خام حرکت مارکرها.
ترتیب چینش این خروجی ها بسته به فرکانس داده برداری سخت افزار است. برای مثال اگر فرکانس داده برداری دستگاه EMG 1200 فریم بر ثانیه و فرکانس داده برداری Force plate 540 فریم برثانیه باشد، اول داده های EMG و بعد داده های Force plate، سپس داده های حرکتی قرار می گیرد و اگر فرکانس داده برداری سخت افزارها یکسان باشد، داده های همه آن ها در بخش اول و در ستون های موازی با هم چیده می شود.
خروجی نرم افزار نکسوس برای یک فریم زمانی از داده های حرکت
EMG
داده های الکترومایوگرافی عضلات و شتاب سنج در ستون های ابتدایی قرار می گیرند. همان طور که می دانید شما با داده هایی از جنس سیگنال زمانی سروکار دارید که در طول زمان متغیر هستند. اولین و دومین ستون که با عناوین frame و sub frame مشخص شده اند، نشان می دهند داده های هر سطر مربوط به چه زمانی از تست شماست. (تفاوت بین frame، sub frame و ارتباط بین زمان و فرکانس داده برداری در اصطلاحات اولیه توضیح داده شده است .)
Force Plate
داده های نیروسنج شامل سه نیروی عمود بر هم، سه گشتاور و مرکز اعمال نیرو روی صفحه نیروسنج است. داده های خام سنسورهای نیروسنج نیز در ستون های بعدی قرار گرفته اند. ممکن است تست شما به گونه ای طراحی شده باشد که فقط در بخشی از لحظات آن به نیروسنج نیرو وارد می شود. مثلا در راه رفتن که تنها در گام های میانی پای فرد بر روی صفحه های نیروسنج قرار می گیرد. در این صورت مقدار نیرو در بازه های زمانی خارج از اعمال نیرو نزدیک به صفر است.
Model Output
در صورتی که از مدل plug-in-gait و یا سایر مدل های بیومکانیکی که از قبل در نرم افزار نکسوس تعریف شده است، استفاده می کنید، خروجی های شما در فایل اکسل بخش مجزایی برای گزارش داده های سینتیکی و سینتماتیکی دارد. برای مثال در مدل plug-in-gait-lower-body خروجی مرکز مفصل، زوایای مفصلی، نیرو، ممان، توان و … به ترتیب حروف الفبا آورده شده است.
نکته: خروجی پارامترهای تعریف شده در نرم افزار Procalc نیز در این قسمت قرار دارد.
Trajectory
در این بخش خروجی خام سیستم Motion Capture یعنی مسیر حرکت مارکرها قرار می گیرد.
خروجی های دلخواه
در صورت نیاز می توان تیک مربوط به سرعت و شتاب مارکر و برخی خروجی های جانبی دیگر را در pipline خروجی ASCII فعال نمود.
نکات مهم
یک : با توجه به فرکانس بالای داده برداری، حجم داده های مربوط به یک تست کوتاه چندثانیه ای هم قابل توجه خواهد بود. هر پژوهشگر ممکن است بسته به هدف پژوهش فقط به داده های بخشی از زمان تست و یا برخی از پارامترهای خروجی سیستم حرکت احتیاج داشته باشد. مثلا هدف یک پژوهشگر می تواند بررسی ممان اعمال شده بر روی زانوی راست بیماران باشد. توصیه می شود در ابتدای کار و به محض دریافت داده ها خروجی سیستم را به دقت بررسی کنید. خروجی های مورد نظر خود را به صورت دستی یا با استفاده از برنامه نویسی در متلب جدا کرده و در فایل های جداگانه قرار دهید و برای هر فایل اسم مناسب انتخاب کنید. برای نام گذاری تست ها، بهتر است برای هر نمونه، یک کد، برای هر تسک یک عنوان اختصاری و برای شماره تکرار تست شمارنده های ترتیبی اختصاص داده شود. برای مثال کیس بیمار استئوآرتریت در تست راه رفتن(Gait) با زاویه Foot Progression بیش از حالت نرمال (Toe Out) به صورت P01-G-TO-01 نام گذاری شده است.
دو : در کار کردن با این حجم داده عددی، احتمال خطای انسانی و سیستمی در هر مرحله بسیار بالاست. اکیدا توصیه می شود پیگیر دریافت داده ی تست خود باشید و ایمیل یا سی دی دریافتی را به دقت چک کنید تا در صورتی که فایلی جا مانده یا پردازشی ناقص صورت گرفته، امکان اصلاح وجود داشته باشد. مسئولین آزمایشگاه اختلالات حرکتی تمام تلاش خود را می کنند تا داده ها با بالاترین دقت و کیفیت در اختیار پژوهشگر قرار بگیرد، با این حال آزمایشگاه پس از زمان تعیین شده (72 ساعت پس از گرفتن تست) مسئولیتی در قبال نگه داری داده ها و خروجی سیستم ندارد.
سه : تست پایلوتی که در ابتدا گرفته می شود به عنوان نمونه کار در اختیار پژوهشگر قرار می گیرد. هرگز بدون بررسی خروجی های پایلوت تست اصلی خود را شروع نکنید! در برخی موارد دیده شده پس از آوردن کیس های متعدد، خروجی سیستم با خروجی مورد نظر پژوهشگر متفاوت بوده است. در این صورت یا تست ها باید دوباره تکرار شوند و یا زمان زیادی برای اصلاح و پردازش مجدد تست ها لازم است.